Vaste baan blijft veruit te verkiezen boven flexwerk

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, blijft het verschil tussen een vaste baan en flexwerk (o.a. uitzenden en detacheren) een bron van sociale ongelijkheid vormen. Let wel ! We hebben het hier niet over de ZZP ‘er die bewust, vanuit intrinsieke motivatie, voor het eigen ondernemerschap heeft gekozen. De vaste baan blijft nog veruit te verkiezen boven flexwerk. De gedachte dat het onderhand om het even is, omdat een vaste betrekking ook niet veel zekerheid meer biedt, gaat niet op. Tot deze conclusie komen twee onderzoekers van de Erasmus Universiteit.

“De consequentie van flexwerk is meer onzekerheid, minder autonomie en minder leermogelijkheden dan voor mensen met een vaste baan”

De theorie dat de vaste baan en losse of tijdelijke arbeidsverbanden naar elkaar toegroeien, wordt niet ondersteund door de praktijk. Dat maken de onderzoekers op uit een groot databestand o.b.v. de bijna 25.000 vragenlijsten over arbeidsomstandigheden die in elf West-Europese landen werd beantwoord door werknemers.

“Tegenstellingen tussen vast en flexwerk worden steeds scherper”

Met een vaste baan zijn werknemers niet alleen minder bang hun werk kwijt te raken, ze hebben ook meer vat op de manier waarop ze hun werkdagen indelen en hun taken te vervullen. Ook vinden ze dat ze betere vooruitzichten hebben om carrière te maken.

“Flexwerk heeft indirect effect op de gezondheid”

Flexwerk brengt risico’s met zich mee. “Indirect heeft het effect op de gezondheid, door de onzekerheid, blijkt uit onderzoek.

“Extra scholingsbudgetten voor o.a. taaltrainingen om personeel klaar te stomen voor een nieuwe baan”

Investeer in álle medewerkers, is ook een aanbeveling uit het onderzoek van de wetenschappers van Dekker en van der Veen. Denk bijvoorbeeld aan individuele scholingsbudgetten voor o.a. taaltrainingen waarmee zowel vaste als flexwerkers zichzelf kunnen klaarstomen voor een nieuwe baan. Levenslang leren voor iedereen helpt de kansen op een nieuwe baan te vergroten.