“Talentalert” blijft vanwege nijpend tekort aan hogere technici

De sirenes die elke eerste maandag van de maand om 12 uur bij wijze van test loeien, gaan verdwijnen. De “Talentalert” blijft. Vorig jaar zijn we gestart met het versturen van de “Talentalert” op elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Velen die op dat moment het luchtalarm horen loeien, denken dan aan de talentalert. Dit is een maandelijks overzicht van de top 5 meest talentvolle schaarse technici & leidinggevenden die ze dan onder ogen krijgen. Periodiek worden er exclusieve individuele contactmomenten georganiseerd zodat beide partijen elkaar face-to-face kunnen treffen in een vertrouwde omgeving.

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) verkleint sinds 2013 het tekort aan technici in Nederland door de samenwerking aan te gaan met opleidingsinstituten en bedrijven die willen investeren in het helpen ontdekken van technisch talenten. Vooral elektrotechnici en werktuigbouwkundigen zijn de komende jaren moeilijk te vinden. Dat blijkt uit een overzicht dat het UWV publiceerde in het rapport Welke beroepen bieden kansen? dat in februari 2015 verscheen.

David Toering, oprichter van Talentplatvorm, is al 10 jaar actief als Headhunter en arbeidsmarktspecialist in Noord-Nederland. De laatste jaren heeft hij vele technici & leidinggevende mogen spreken. Hij weet exact waarom ze welke carrierestappen zetten, hoe ze dit doen en via welke weg, waar ze nu werkzaam zijn, of ze nog gemotiveerd zijn en wat er moet gebeuren om ze te helpen aan een vervolgstap in hun carriere. “Na al die jaren weten wij dat het hogere technische talent binding met product & bedrijf op nr. 1 heeft staan.” Desondanks zijn uitzend- en detacheringsbureaus als paddestoelen uit de grond gestampt. Talentplatvorm opereert anticyclisch door zich te specialiseren op het vinden & verbinden van talent rechtstreeks met de opdrachtgever.
“We richten ons op latent oriënterend talent dat een ander nog niet kent. Technisch & leidinggevend talent dat al een tijd met de gedachten loopt toe te zijn aan een vervolgstap. Helaas, ontbreekt het ze aan tijd door drukte op het werk dat ze vervolgens in gedachten mee naar huis nemen.

3 x  win-win 

Talent: Deze kan in discretie en vertrouwen een gesprek aangaan met één partner die de vacatures en bedrijfsculturen in Noord-Nederland door en door kent. Het talent wordt vooraf geïnformeerd over de interne werksfeer van potentiele werkgevers en hoe collega’s en Directie met elkaar omgaan. Het talent wordt vervolgens geadviseerd wel of niet zijn vaste contract op te zeggen voor een nieuwe uitdaging bij de desbetreffende organisatie. Doordat het talent zich niet hoeven te melden bij andere partijen of carrieresites scheelt dit niet alleen tijd maar voorkomt dit ook een mismatch achteraf.

Werkgever: De werkgever krijgt dat ene talent via één partij aangeboden en niet via andere kanalen waardoor cv-schuiven wordt voorkomen. Getouwtrek, wie nu als eerste dat ene talent heeft aangeboden, is voorgoed verleden tijd.

Intermediair: “Als intermediair kun je kwaliteit leveren voor zowel het talent als de opdrachtgever, door niet voor snelheid te gaan maar de tijd te nemen en te luisteren wat de techneut ècht wil. Dit resulteert in een langdurige en gelukkige arbeidsrelatie.”

Wat is talent en hoe ontdek je deze?

Iedereen heeft een talent, maar velen hebben hun talent nog niet ontdekt. Talentplatvorm vindt & verbindt het talent aan de bedrijfscultuur van een organisatie. “Solliciteer eerst op een bedrijfscultuur, dan op een vacature en tenslotte op de arbeidsvoorwaarden. Richt je eerst op Quartair (o.a. goede werksfeer), Tertiaire (o.a. welzijn werknemer zoals studiereizen, kerstpakket), Secundaire (o.a. reiskosten, pensioenregeling) en dan pas op Primair (o.a. salaris, bonus)”.

Toering omschrijft Talent als volgt: Talent is het vermogen iets vanuit eigen wilskracht te doen en er tegelijkertijd plezier aan te beleven.

Als gecertificeerd NLP’er ontdekt hij de talenten door het hanteren van de logische niveaus van Robert Dilts. “Hiermee maken we verandering, leren en communiceren inzichtelijk. In het model wordt aangegeven hoe personen en organisaties op verschillende manier functioneren en hoe dit elkaar beïnvloedt. Het model geeft inzicht in de manier van denken, doen en voelen op verschillende niveaus. Je kunt de logische niveaus voor heel veel dingen toepassen zoals Hoe ontdek ik mijn passies, Hoe bepaal ik mijn persoonlijke doelen, Wat wil ik bereiken, Wie wil ik zijn i.p.v. wat wil ik doen en Wat zijn mijn overtuigingen. Deze methode gaat veel verder dan de veelgebruikte STAR methodiek.

Wel of geen luchtalarm op de eerste maandag van de maand, het gaat niet om het geluid maar om wie je bent.