Software en hardware ontwikkelaar (Engineer, programmeur)

 • Direct inzetbaar, Interim, Structurele invulling
Resumenr:  2342
Woonplaats: Regio Groningen
Geslacht:  man
Leeftijd:   51 jaar
Opleiding: Elektronica, Technische Informatica
Trainingen: Autocad,SolidWorks,Visio,Design spark PCB,Pascal/Delphi,Embedded C/C++(microcontroller)

Omschrijving kandidaat

Deze creatieve, innovatieve techneut heeft één grote passie. Te weten Elektro, Elektronica en ICT. Hij bedenkt zowel nieuwe producten alsook de benodigde software en hardware. Hoe complexer hoe beter. Inzoomen en uitzoomen in projecten kan hij als de beste. De projecten strategisch afbakenen om ze vervolgens zelfstandig of in teamverband inhoudelijk uit te voeren. Denk aan printontwerp van schema’s, schrijven van software en ontwikkeling, embedded c++. Kortom een mooie mix van generalist en specialist binnen de hardware en software. Per direct beschikbaar op uurbasis of in loondienst.

Taken, Verantwoordelijkheden, bevoegdheden

De laatste negen jaar heeft bij zijn werkgever diverse projecten en functies bekleed gedaan. Hieronder een kleine greep onder zijn functies :

R&D Manager/senior hardware/software engineer, Senior hardware engineer en programmeur

TIMS/RMS

Doorontwikkeling vanuit BCS, maar uitgebreid met klimaatbeheer en aanvullende machinebesturingen. De data wordt opgeslagen in een database, en de gebruikersinterface is webbased, zodat deze ook op tablets kan worden getoond. De configurator  (te gebruiken door de installateurs) is door hem ontwikkeld in Free Pascal/Lazarus.

Het architectuur van dit nieuwe systeem is geheel uitgedacht en in blokschema uitgewerkt door deze kandidaat, inclusief de basis van de database structuur, datastromen, communicatiemodellen en de hardware nodes. De terminal, die bij BCS werd gebruikt, is geupdate naar een nieuwere en snellere processor met meer geheugen en mogelijkheden. De nieuwe schema’s/pcb’s voor deze nieuwe terminals zijn door hem uitgedacht en ontwikkeld, alsmede de dataswitch module voor het klimaatsysteem. Daarnaast heeft hij de deuropener ontwikkeld, waarbij hij zowel de hardware als de software heeft gemaakt. Alsmede het protocol, wat via CAN plaatsvind.

Naast de hiervoor genoemde werkzaamheden heeft hij zich ook nog bezig gehouden met het volgende werkzaamheden (in alle bedrijven):

 • Inkoop onderdelen en gereedschap
 • Het ontwerpen van het urenregistratiesysteem
 • Aansturen 1-3 collega’s
 • Maken en uitwerken functioneel model van een systeem.
 • Ontwerpen database modellen
 • Ontwerpen van nieuwe componenten
 • Het tekenen in 3D modellen t.b.v. bovengenoemde componenten en behuizingen
 • Ontwikkelen van software als hulpmiddel in de voorbereiding van het bestukken van een PCB.
 • In Yed uitwerken van de architectuur nieuwe producten.
 • Vertegenwoordigers opvangen.

Steadycam GoPro – waterdicht

In aanloop van het verkrijgen van deze opdracht is een compleet systeem uitgedacht en in 3D getekend in Solidworks in de vorm van een waterdichte bal op een stokje, waarin een gopro camera gemonteerd kon worden, zodat deze in 1 richting blijft kijken bij gebruik in de hand.

Straatlantaarn besturing

Voor een klant zijn een door hem een aantal pcb’s ontwikkeld voor een straatlantaarn systeem. Dit systeem communiceert via Zigbee tussen de palen onderling, en er is voorzien in een gateway voor de koppeling met internet. Dit ontwerp is gebaseerd op een linux board, welke voorzien is van een door hem ontwikkelde baseboard met meerdere highpower dc-dc converters, gprs, zigbee en digitale I/O. De nodes hebben 3 paren bewegingssensoren met verschillende karakteristieken. Dit ontwerp bevat 8 ultra lowpower processoren, die vaststellen waar beweging is en of de betreffende straatlantaarn aan moet. Overigens is de software voor beide ontwerpen door de klant ontwikkeld. Beide ontwerpen zijn in 1x door de Tüv keuring (EMC, EMI, ESD) gekregen, ondanks de complexiteit

Achteruitrijcamera systeem voor vrachtwagens

Dit ontwerp was door een concollega bij hem neergelegd omdat ze dit ontwerp niet door de keuring kregen. Deze heeft hij geredesigned.

Bodyhoop (gestart in Impactions, vervolgd in Born Inventors)

Een rondjesteller om op een (fitness-)hoelahoep te monteren. Hiervoor heeft hij de keuze van de onderdelen + schema ontworpen. Verder heeft hij (als R&D Manager) m.b.t. pcb ontwerpen software ontwikkeling, welke beide uitbesteed waren.

Modulaire Energiesloffen

Het functioneel ontwerpen van een modulair systeem om in een stekkerlijst (energieslof) de opgenomen stroom te meten, naar keuze als 1 of 3 fase systeem, en op afstand uit te lezen via RS485 of via SNMP V3 over Ethernet. Een speciale uitvoering van de main controller kon als gateway gebruikt worden om een complete groep sloffen via RS485 uit te lezen. Via één ethernet connectie deze gegevens in een database op geslagen. Deze modules kunnen ook worden uitgelezen met in datacenters veel gebruikte standaard monitoring software, welke gebaseerd zijn op SNMP.

De doelgroep is datacenters, en de toegevoegde waarde van dit systeem is dat deze bedrijven dan hun gebruikers van de computer racks de door hun afgenomen energie kunnen doorberekenen.

Vanwege de aanwezigheid van de 230V bij de elektronica zijn de normen zwaarder dan in de meeste ontwerpen, evenals de ESD, EMI en EMC eisen. Hij heeft voor dit systeem de selectie van onderdelen, het ontwerp van schema’s en printen (maincontroller en nodes) en het begeleiden van een deel van de testen bij de Tüv gedaan. Daarnaast heeft hij voor de node printen (1-/3-fase KWH meter node, 3/6-kanaals schakel node en de display node) de software geschreven.

miniLNX/L4C

Het ontwerpen van de hardware (schema/pcb/onderdeel keuze) voor de lichtbesturing (daglicht verlenger) in koeienstallen. Dit is in het totale systeem de centrale controller (draait op ucLinux), de lampen worden door een via RS485 gekoppelde node geschakeld. Ook een lichtsensor is in het systeem opgenomen. Ik heb de updatesoftware (ontwikkeld in Free Pascal/Lazarus) gemaakt om het updaten van de controlboxen te vereenvoudigen.

Nadat het systeem al jaren functioneel was, werd de software doorontwikkeld. Op een bepaald moment begonnen er vreemde fouten op te treden, waarna hij betrokken werd in het analyseren van deze fouten. Hiervoor heeft hij o.a. analyse software voor de backup van de configuratiebestanden van een controlbox gemaakt. En heeft hij op locatie onderzoek gedaan.

BCS

Het ontwerpen van een nieuwe terminal pcb en behuizing (eigen product). Dit is onderdeel van een systeem, die de klassieke werkbriefjes in staalproductiebedrijven moet vervangen door de elektronische vorm. Aan de terminal is een barcode reader aangesloten. Deze wordt gebruikt om codeerkaartjes in te lezen, waarmee de aan de terminal gekoppelde knip-/buigmachine geprogrammeerd kan worden. Met behulp van een i-button kan je jezelf aanmelden bij een machine, zodat daarmee de productie gekoppeld kan worden aan een medewerker. Ook is dit systeem geschikt als inklok- en toegangscontrolesysteem. Deze terminal communiceert met een centrale database via een connectie service. De gebruikersinterface voor beheer en informatieverwerking is volledig ontwikkeld door een medewerker van het bedrijf waar de pilot draait, BCS te Hoogeveen. Doordat dit gedeelte BCS specifiek is, was dit product niet geschikt voor verdere vermarkting. Dit is opgevolgd door Tims.

MOBA

Ruim 7 maanden meegedraaid in een project van Moba te Barneveld (detachering). Het opnieuw ontwerpen van ruim 20 printen in het kader van omschakeling van loodhoudend naar loodvrij soldeertechniek, naar meer gebruik van smd onderdelen en het uitfaseren van moeilijk verkrijgbare onderdelen, zoals de toen gebruikte FPGA’s.

Ik ben

Creatief, Innovatief, Leergierig

Ik wil

Grote complexe elektro(nica) zowel software en hardware bedenken, ontwikkelen, vermarkten. Hierbij continue verbeteren en oplossingen bedenken.

Ik kan

alles op het gebied van ICT beveiliging, PCB ontwikkeling, Userinterfasing, Schrijven van software. Gebruik maken van de meest uiteenlopende programmatuur en software.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.