Nederlandse arbeidsmarkt zit op slot

‘Nederlandse arbeidsmarkt zit op slot’

Bedrijven willen graag hun eigen personeel vervangen, maar het aanbod op de arbeidsmarkt van werknemers sluit niet goed aan op de vraag van werkgevers.
Dat zeggen hr-managers, zo blijkt uit onderzoek dat detacheringsbureau Yacht maandag naar buiten bracht. Yacht interviewde 449 managers voor het rapport.

Volgens Dick Koopman, directeur bij Yacht, betekent dit dat de Nederlandse arbeidsmarkt op slot zit, zo verklaart hij tegenover het Financieel Dagblad.

Jarenlange reorganisaties als gevolg van de recessie en kortetermijnfocus hebben geleid tot verwaarlozing van het huidige personeel. Er wordt bijvoorbeeld onvoldoende bijgeschoold. Werkgevers hebben bovendien grote moeite om jonge, hoogopgeleide specialisten te vinden.

Slechts 18 procent van de ondervraagde managers zegt exact de juiste mensen op dit moment in huis te hebben. De meest gehoorde klacht is gebrek aan kennis en kwaliteit, maar ook beperkte gedrevenheid van de werknemers is een probleem. 88 Procent van de ondervraagde werkgevers wil personeel vervangen, maar de ontslagwetgeving staat hierbij in de weg.

Vacatures
Het vastlopen van de arbeidsmarkt zou ook blijken uit cijfers van het CBS. In 2013 werden 624.000 vacatures vervuld, een van de laagste niveaus in de laatste zeventien jaar.
Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij uitkeringsinstantie UWV, zegt tegenover de krant dat werknemers met een vaste baan angstvallig vasthielden aan hun werk.

Bron door: NU.nl/ANP