Hoogopgeleid technisch talent vertrekt vooral door oninteressante baan

Een oninteressante baan (43%), gebrek aan groeimogelijkheden (43%) en weinig waardering (29%) dragen bij aan het vertrek van hoogopgeleide werknemers. Voor laagopgeleiden telt ook een te laag salaris, geen ruimte om werk- en privétijd flexibel in te richten en een tekort aan ontwikkelmogelijkheden. 

Werkgevers die op zoek zijn naar talenten, moeten daarom een goed salaris bieden (64%), maar vooral benadrukken dat de werksfeer goed is (52%) en dat de inhoud van het werk (50%) uitdagend is. Dit blijkt uit online onderzoek door onderzoeksbureau ICMA.

Hoogopgeleiden willen fulltime werk
Om talentvolle professionals aan te trekken, is het vooral zaak om te laten zien dat de functies binnen jouw organisatie interessant zijn voor hoogopgeleiden. En dat je als professional echt inhoudelijk wordt uitgedaagd. Uit het onderzoek blijkt dat salaris belangrijk is, maar niet onderscheidend. Fulltime werk is, ondanks dat er jaarlijks meer parttime banen beschikbaar komen, nog steeds erg populair. Bijna de helft (48%) van de hoogopgeleiden geeft aan voorkeur te geven aan een fulltime dienstverband.

Non-profit organisaties populair
Niet iedereen die onvrede kent in zijn huidige baan, is actief op zoek naar een volgende baan. Onder hoogopgeleiden is 59% latent op zoek naar een nieuwe baan, maar 28% is niet op zoek. Populaire branches om een vervolgstap naar te maken zijn: onderwijs en wetenschap (29%), gezondheidszorg (27%), maatschappelijke dienstverlening (25%) en overheid (23%). Non-profit organisaties zijn daarmee erg populair.

Veel werk in IT, maar niet geliefd
Opvallend is dat de IT niet per definitie populair is bij hoogopgeleiden, terwijl daar momenteel wel veel werk te vinden is. De IT staat nog net binnen de top 10 van de gewenste branches (15%).

Fulltime en werk dat ertoe doet
Fulltime werk is, ondanks dat er jaarlijks meer parttime banen beschikbaar komen, nog steeds erg populair. Bijna de helft (48%) van de hoogopgeleiden geeft aan voorkeur te geven aan een fulltime dienstverband. Om talentvolle professionals aan te trekken, is het dus vooral zaak om te laten zien dat de functies binnen jouw organisatie interessant zijn voor hoogopgeleiden en dat je als professional echt inhoudelijk wordt uitgedaagd. Salaris blijft belangrijk, maar niet onderscheidend. De uitkomsten van deze onderzoeken passen bij de overtuiging van Talentplatvorm dat werk dat er toe doet gelukkig maakt.