Hoog opgeleide ervaren technici zijn helemaal klaar met detachering

Het afgelopen jaar heb ik veel techneuten gesproken die niet te spreken zijn over hun werkgever als detacheringsbureau. Het technische talent als werknemer verdient maar een schijntje t.o.v. wat de opdrachtgever per uur moet betalen en de detacheerder verdient. Vervolgens wordt de techneut jarenlang voor dezelfde werkzaamheden ingezet, omdat hij daar nou éénmaal goed in is en daarom beter te “verkopen” is voor het detacheringsbureau. De meesten willen op den duur graag doorgroeien in hun talenten en vaardigheden. Bovendien willen ze graag als volwaardige collega gezien worden bij de opdrachtgever waar ze worden ingezet en niet als de tijdelijke medewerker die na een tijdje toch weer vertrokken is. Dit werkt allemaal niet stimulerend voor de sfeer en de band die zou moeten opgebouwd worden met de collega’s die wel een vast contract hebben. 

Deze week sprak ik weer exclusief met een schaars talent met achtergrond HTS Mechatronica. Hij krijgt € 3150,- bruto per maand op basis van een 40 urige werkweek en hij wordt weggezet voor € 55,-. Reken maar uit, een omrekeningsfactor van 3.0. Als je uitgaat van 1.4 per uur voor werkgeverslasten dan is de winst per uur € 29,56 (bijna € 30,- ! per uur). Vaak worden ze ook nog voor een periode van minimaal 1 jaar ingeleend. Nu zijn deze marges wellicht een uitzondering, maar factor 2.6 is tegenwoordig zeer gebruikelijk in de hogere techniek.

“Als je weet dat je een technisch talent langer dan een maand wilt inlenen, is het al goedkoper om rechtstreeks een contract aan te bieden en éénmalig een fee te betalen voor de werving en selectie”

Vervolgens wordt de techneut jarenlang voor dezelfde werkzaamheden ingezet, omdat hij daar nou éénmaal goed in is en daarom beter te “verkopen” is voor het detacheringsbureau. Als eerste baan wordt dit vaak gezien als afwisselend. Je kijkt immers in diverse keukens en doet brede ervaring op. Maar op den duur wil je graag doorgroeien in je talenten en vaardigheden. Bovendien wil je graag als volwaardig collega gezien worden bij de opdrachtgever waar je wordt ingezet en niet als de tijdelijke medewerker die na een tijdje toch weer vertrokken is. Dit werkt allemaal niet stimulerend voor de sfeer en de band die je opbouwt met de collega’s van het bedrijf die wel een vast contract hebben.

Het detacheringbureau kijkt vaak niet naar de ambities of passies van hun gedetacheerden waardoor ze zich als speelbal voelen. Zodra het rustiger wordt qua projecten dan kan de techneut ingezet worden voor opdrachten die hij helemaal niet ambieert. Kortom slikken of stikken. Een paar maanden op de reserve bank van de detacheerder cq. “in de leegloop” is voor niemand leuk en werkt ook niet stimulerend op je cv.

Talentplatvorm kiest niet voor het snelle geld ten koste van de techneut, maar plaatst bewust het technische talent rechtstreeks bij de opdrachtgever tegen vooraf vastgestelde transparante prijzen ongeacht wie je bent en wat je verdient. Op basis van bovenstaand voorbeeld met een marge van € 30,- is het break-even-point van rechtstreeks aannemen t.o.v. inlenen 32 dagen = 256 uren. Kortom als je weet dat je langer dan een maand wilt inlenen kun je iemand beter rechtstreeks aannemen en éénmalig een fee betalen voor de werving en selectie. Stel de omrekeningsfactor zou in bovenstaand voorbeeld 2.6 zijn, dan was het verkoop uurtarief (€ 3150 : 173,33 werkbare uren in een maand)x 2.6 = € 47,- Het break-even-point zal dan zijn 299 uren.

Vinden en ontdekken van talent en deze rechtstreeks verbinden met de mooiste bedrijfsculturen in Noord Nederland. Dat is waar het om gaat!