Vragen rondom een assessment

Wanneer wordt een assessment / test ingezet?

Een selectieassessment / test dient als geschiktheidsadvies voor sollicitanten en schat het risico in bij aanname van de sollicitant.
Een ontwikkelassessment geeft inzicht in het doorgroeipotentieel van een medewerker en is een hulpmiddel om vervolgstappen in de carrière te bepalen.
Een assessment geeft een helder begrip van jouw persoonlijkheid, jouw aanleg, bekwaamheden en interesses.

Waar kan een assessment uit bestaan?

Een assessment wordt ingericht al naar gelang hetgeen de functie vereist. Een assessment kan bestaan uit testen of oefeningen op het gebied capaciteiten, persoonlijkheid, competenties, vaardigheden, drijfveren en interesses.

Hoe kan ik me voorbereiden op een assessment?

Het assessment is een inspannende dag, daarom is het belangrijk om uitgerust te zijn en een ruime reistijd in te plannen. Als je te vermoeid of ziek of emotioneel bent, kunt je het assessment beter uitstellen. Lees daarnaast alle informatie die je toegestuurd krijgt door, zodat je weet wat je moet doen en jij je maximaal op de vragenlijsten kunt concentreren. Het is voor jou van belang dat je goed geïnformeerd aan de vragenlijsten begint en er bij jou geen onzekerheden meer bestaan over wat je te wachten staat.

Wat is het kledingvoorschrift voor een assessment?

We laten de keuze aan jou. Waar je rekening mee moet houden is dat assessmentadviseurs je bekijken als een mogelijke representant van de organisatie waarvoor je wilt gaan werken. Kleed je dus passend naar de functie en organisatie.

Hoe lang duurt het assessment en waar moet ik op letten tijdens de assessment-dag?

De tijdsduur is afhankelijk van de onderdelen die worden ingezet. Reken op een tijdsbestek van 3 uur tot een hele dag. De concrete info krijg je tijdens het maken van de afspraak. Voorafgaand aan elk assessment-onderdeel krijg je een mondelinge instructie. Zorg ervoor dat je deze goed begrijpt. Stel vragen als zaken nog niet duidelijk zijn. Hoe meer je van jezelf laat zien, hoe meer het helpt om de juiste inzichten te verwerven. Benoem jouw sterke kanten, maar durf ook je zwaktes te laten zien. Alleen dan zijn de adviezen ook bruikbaar voor je.

Wat heb ik aan een assessment?

De consultant die het assessment afneemt, zal jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten direct na het assessment met jou bespreken. Hij of zij kan aangeven wanneer en via welke weg je deze informatie kunt ontvangen. Geef zelf wel aan tijdens de nabespreking van de assessmentresultaten dat je de resultaten wenst te ontvangen.