De ‘Talentenalert’ komt op: Kan het cv in de prullenbak?

technisch personeel over talentplatvorm“Je moet uiteindelijk doen waar je energie zit, waar je talenten zitten”, zei minister-president Mark Rutte onlangs tijdens de officiële opening van het studiejaar. Dat is precies de visie van voorvechters van de ‘talentenalert’, dat hét hulpmiddel zou zijn om de groeiende groep latent werkzoekenden aan een nieuwe uitdaging te helpen. Hebben ze een punt, en is het cv passé?

David Toering, oprichter en eigenaar van Talentplatvorm heeft zijn diploma’s nog niet verscheurd, maar snapt anderen goed dat ze een soort ‘talentenalert’ gebruiken. In plaats van in een cv een overzicht met opleidingen en werkervaringen, worden nu de mooiste en meest relevante talenten, competenties en eigenschappen getoond. Talent is het vermogen iets heel goed te kunnen. Bij Het Talent spreken we vaak over mensen. Hiervoor dient onze ‘Talentalert‘  Het woord Talenten kun je vertalen in eigenschappen en competenties.

Toering: “Op het moment dat de arbeidsmarkt stilvalt, kan een student niet afstuderen en geen diploma behalen. Wat is dan nog de waarde van een diploma? Kijk je naar talenten, dan is er misschien in een andere branche een afstudeerplek of sterker nog een mooie nieuwe baan. ”

Zelfvertrouwen door een lijst van talenten

Niet alleen voor afgestudeerden, maar voor iedere (latent) werkzoekende wordt een dergelijk overzicht van talenten tegenwoordig door sommigen als dé perfecte tool gezien. Maar wat staat er nu precies in zo’n alert?

“Zo kan de werknemer inzien dat hij of zij talenten heeft die ook bij een andere functie passen.”

“Neem een Projectleider. In een talentenalert vertaal je zijn/haar functie naar: goed kunnen organiseren, snel schakelen, overzicht houden en klantgericht meedenken. Je hebt verstand van techniek.”, somt Toering op. “Door dat te ontrafelen, kan de werknemer inzien dat hij of zij talenten heeft die ook bij een andere functie passen. Dat geeft zelfvertrouwen.”

Kloof tussen werk en werkzoekende

Naast het geven van zelfvertrouwen gaat het vooral om het dichten van een kloof tussen werk en latent werkzoekende. Toering: “Al jaren geleden zagen we een mismatch tussen wat er gevraagd wordt en wat mensen kunnen bieden. Aan de oppervlakte lijkt dat een enorm gat, maar als je daaronder focust en niet alleen naar werkervaring en diploma’s kijkt, zie je dat die kloof helemaal niet zo onoverbrugbaar is.”

Hij baseert zich op onderzoek van AWVN, UWV en Deloitte uit 2018 om verborgen matches op de arbeidsmarkt te vinden, en zo krapte en werkloosheid te verminderen. Door data over functies en skills van werkzoekenden naast elkaar te leggen, bleken er veel meer matches mogelijk dan op het eerste gezicht leek.

Vacatures meer taakgericht maken

Er zullen nog genoeg werkgevers zijn die helemaal geen waarde hechten aan een ‘talentenalert’  (overzicht van competenties en eigenschappen) en die gewoon om cv en diploma vragen. Zonder werkgevers kan een nieuw initiatief zoals een talentenalert niet slagen.

“Het vraagt inderdaad ook van werkgevers en matchmakers op de arbeidsmarkt om anders te gaan werken”, beaamt Toering. “In het ideale plaatje zouden ze vacatures meer taakgericht samenstellen. Sterker nog: misschien spreken we in de toekomst niet meer over vacatures maar matchen we op persoonlijke kenmerken, talenten en bijpassende taken”

Grote spelers als het UWV zijn hier overigens al mee bezig. Ze werken met een vakverklaring om werkgevers en werknemers samen te laten bijhouden wat iemand binnen het bedrijf aan nieuwe vaardigheden leert. “Je kunt het ook een ‘skillsalert’ noemen. Het werkt heel goed, doordat een werkgever beter weet wat hij in huis haalt. Zowel werkgevers kunnen hun gewenste skills benoemen voor hun (latente) vacatures maar ook werkzoekenden tonen hun skills. Op deze manier ontstaat een organische match tussen enerzijds een bedrijf die latent op zoek is maar misschien (nog) geen vacature heeft en anderzijds een latent oriënterende op de arbeidsmarkt die niet aan het solliciteren is. Latent verbinden met latent op één platform genaamd “Skillsalert”.

Liegen over vaardigheden

Voor een leek lijkt het verschil tussen cv en talentenalert niet erg duidelijk. Is het geen oude wijn in nieuwe zakken? Volgens Toering is het grootste verschil dat een cv terugkijkt naar wat je gedaan hebt terwijl een talentenalert vooruit kijkt naar wat je allemaal zou kunnen gaan doen: “Wat heb ik in mijn mars voor toekomstig werk in plaats van wat studeerde ik of wat voor werk deed ik tien tot vijftien jaar geleden.”

“Op een cv kun je ook onwaarheden opnemen en liegen.”

En hoe geloofwaardig is een talentenalert eigenlijk? Je kunt jezelf natuurlijk allemaal skills toedichten die helemaal niet bewijsbaar zijn. “Op een cv kun je ook onwaarheden opnemen en liegen.”

“Ik denk wel dat skills die op papier onderschreven worden door je huidige werkgever je kunnen helpen om een andere baan te bemachtigen”, aldus Toering. “Maar natuurlijk hangt veel van vertrouwen af. Deze tijd vraagt het van iedereen op de arbeidsmarkt om open te staan voor dit soort vernieuwende initiatieven.”